Rezidenta fiscala a persoanelor fizice plecate din Romania … in Australia

Va mai amintiti toate galagia creata pe tema rezidentei fiscale (cumva legata si de greutatea pe care o are diaspora in rezultatul alegerilor politice, dar asta e doar parerea mea si pur speculatie)? Ei, hai ca va aduc eu aminte si incerc totodata sa va si ajut cu cele necesare atunci cand vorbim de relatia Australia / Romania.

Pe scurt, persoanele fizice care pleaca din Romania (sau au plecat dupa anul 2012) pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii si depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Mai multe detalii gasiti in acest comunicat emis de ANAF si totodata pe situl ANAF in sectionea “Asistență contribuabili” rubrica “Ghiduri curente”. Stiu ca nu o sa mearga nimeni sa orbecaie pe situl de mai sus asa ca pun eu linkurile directe catre sesiunile de Q&A organizate pe pagina de Facebook:

  • Sesiune 03 august 2016 – Stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România și la plecarea din România, precum și criteriile de stabilire a rezidenței persoanei fizice
  • Sesiune 31 mai și 07 iunie 2017 – Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania
  • Sesiunea 20 septembrie 2017 – Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România şi la sosirea în România
  • Sesiunea 27 septembrie 2017 – Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România şi la sosirea în România
  • Sesiunea 1 noiembrie 2017 – Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România și la sosirea în România
  • Sesiunea 10 ianuarie 2018 – Stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România şi la sosirea în România
  • Sesiunea 21 noiembrie 2018 – Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România şi la sosirea în România

Pentru cei care sunt siguri ca nu mai indeplinesc cerintele rezidentei fiscale romanesti, mai aruncati un ochi peste acest ghid privind rezidenta  fiscala a persoanelor deoarece s-ar putea sa va surprinda. Nu cred ca e un proces atat de greu de urmat insa sunt sanse mari sa produca batai de cap, mai tarziu, daca ceva nu place “organului fiscal ANAF”.

Ceea ce urmeaza sa prezint mai jos este strict experienta personala cu statul Australian, respectiv statul Roman, la sfarsit de an 2019. Sunt sanse mari ca lucrurile sa sufere schimbari dupa aceasta data insa nu pot garanta ca voi tine pasul cu ele. Daca este ceva ce necesita modificari, va rog sa ma notificati si voi tine cont de sfaturile primite.

In Australia exista un “one stop for all questions” special creat de catre ATO (Australian Taxation Office) pentru topicul acestei postari: Certificate of residency. Pentru ca Romania si Australia au incheiat un tratat ce reglementeaza dubla impozitare a veniturilor – Income Tax Treaties – lucrurile ar trebui sa functioneze relativ simplu. Pentru a obtine certificatul de rezidenta fiscala (certificates of residency or status) trebuie adresata o cerere catre ATO, care sa cuprinda:

  • numele complet
  • adresa de resedinta si adresa postala (daca este alta decat adresa de resedinta)
  • data nasterii
  • TFN sau ABN
  • numele tarii pentru care se doreste stabilirea rezidentei fiscale
  • declaratie cu privire la statutul fiscal al persoanei in cauza (mai exact, de unde anume se incaseaza venit si unde anume se platesc taxe)
  • perioada pentru care acest ceritificat va fi valid (maxim 1 an de la data emiterii)
  • numarul de certificate necesare
  • semnatura si data

Pentru noi a fost mai simplu sa folosim template word (de mai jos) ce poate fi completat, printat, semnat si datat (un simplu mesaj catre mine si va atasez toate documentele Word / PDF folosite de noi):

Letter for ATO

Toate documentele de mai sus vor fi trimise catre ATO folosind una din variantele urmatoare: (noi am folosit Fax pentru comunicarea cu ATO si am inclus, desi cred ca nu mai era necesar, si acest PDF completat si printat: Certificate of Residency)

  1. fax your request to 1300 730 298
  2. submit your request through the Business or Tax Agent Portal
  3. mail your request to
  4. Australian Taxation Office
  5. PO Box 3006
  6. PENRITH NSW 2740

Rezultatul (certificatul cerut) ar trebui sa ajunga in maxim 28 zile, cu conditia ca informatia sa fie corecta si completa.

Odata primit certificatul, inainte de a depune actele la ANAF (stiu ca te gandesti la dosarul cu sina), trebuie completat si formularul romanesc numit “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Acesta, alaturi de documentele justificative mentionate mai jos, poate fi depus personal sau prin intermediul unui imputernicit la sediul organului fiscal sau prin poșta cu confirmare de primire.

  • certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain, ORIGINAL sau COPIE LEGALIZATA insotit de o traducere autorizata in limba romana
  • contract de munca insotit de o traducere autorizata in limba romana
  • alte documente, cerute ulterior de catre organul fiscal

In Decembrie (2019) voi ajunge personal la ANAF si voi reveni cu un update al aventurii mele, daca este necesar.

Pe langa toate linkurile catre surse oficiale folosite mai sus, m-au ajutat sa inteleg procesul si clarificarile din blogul / video facute de Luiza Daniluc, caruia ii multumesc pe aceasta cale. Chiar daca nu se adreseaza statelor non-EU (cum ar fi Australia), e totusi un punct bun de pornire:

Daca Facebook era inventat de romani, cererea de prietenie trebuia depusa la ghiseu, cu timbru fiscal, intr-un dosar cu sina

4 thoughts on “Rezidenta fiscala a persoanelor fizice plecate din Romania … in Australia

  1. Cum s-a terminat aventura? Nu stiu daca se merita efortul pentru ca potrivit http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Contribuabili/scurt_ghid.htm numai anumite venituri din strainatate (nu si salariul) se pot impozita in Romania, venituri pe care nu le ai la inceput si poate si mai incolo (dividende, dobanzi, etc).
    Pe vremuri cand poate nici Anaf-ul nu exista imi aduc aminte ca am rezolvat mai usor treaba. M-am dus la Pasapoarte si poate pe la finante cu viza de plecare si mi-au trecut in pasaportul romanesc mentiunea de “Cetatean roman cu domiciliul in strainatate”. O “scurtatatura” mai poate fi la consulat/ambasada cand vroiai sa-ti scoti un pasaport nou veneai cu acte de residenta gen carnet de conducere (in Canada nu exista carte/buletin de identitate pentru cetatenii canadieni) si se ocupau ei sa-ti treaca mentiunea “Cetatean roman cu domiciliul in strainatate”

    Like

    1. Aventura este inca in “procesare”. Cred că cei de la ATO (fiscul Australian) au bulibasit cererea mea deoarece până acum am primit doar “adeverință” pe trup sotie, nu și pentru mine. Ambele cereri au fost trimise în același plic ceea ce mă face să cred că au răspuns doar la 1 din 2. Am tot așteptat crezând că e vorba de “încărcare” prea mare la departamentul lor de procesare însă nu cred că mai vine ceva până nu fac o sesizare la ei.
      Scurtăturile menționate de tine nu cred că sa aplica pentru că sistemul pare că s-a schimbat (pe partea românească). În același timp, pe pașaport nu este menționat nimic de Australia, totul fiind electronic.
      Recunosc că totul e mai mult o încăpățânare de a mea in a fi la zi cu toate “obligațiile” emigrantului român. Nu pare nici să mă ajute, nici să mă încurce … dar niciodată nu știi ce surprize îți rezervă Romania 🙂

      Like

  2. Treaba e altfel daca ajungi sa lucrezi la distanta (remotely) de pe teritoriul Romaniei pentru o entitate Australiana. Uitandu-ma la acest ghid http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Contribuabili/scurt_ghid.htm se pare ca trebuie completat si depus formularul 224 lunar la ANAF. Problema e ca trebuie completat:
    “rd.2. Contribuții sociale datorate potrivit legii ‐ se înscrie suma totală a contribuțiilor obligatorii, datorate de contribuabil în luna de raportare potrivit legii şi plătite”
    …dar nu scrie si cum se calculeaza aceste contributii sociale potrivit legii, mai ales in conditiile in care salariul este deja impozitat in Australia.

    Like

    1. Imediat ce ajung in RO, voi documenta procesul, din nou 🙂
      Știu că există tratat de dubla impozitare și mă aștept ca acolo sa fie inclus totul
      Acu ca m-ai făcut curios, o să pierd ceva vreme sa vad daca pricep ceva din online

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.