Visa Lodgement

Ai terminat cu procesul #EOI si ai primit #VisaLodgeInvite, felicitari. Fa-ti o cafea sau un ceai sau ia o bere si citeste cu atentie mai cele de mai jos. Odata ce ai inteles procesul, strange documentele si apuca-te de aplicat.

Deoarece sunt familiarizat cu Skilled Independent visa subclass 189 (#PR189) si Skill Nominate visa subclass 190 (#PR190) voi continua descrierea acestui proces bazandu-ma pe aceste 2 tipuri de viza (detaliile pot fi usor diferite pentru celelalte tipuri de viza).

Ce trebuie sa stii despre #PR190 si #PR189:

 1. Iti permit sa studiezi, muncesti si sa ai resedinta in Australia (permanent)
 2. Iti permit sa aplici pentru sistemul public de sanitate #Medicare
 3. Iti permit sa iti “sponsorizezi” familia pentru a putea trai legal in Australia (conditiile aplicantului principal se aplica in aceasi masura tuturor persoanelor inscrise in aplicatia de viza, cat timp acestea sunt eligibile)
 4. Iti permit sa calatoresti in si din Australia pe o perioada de 5 ani, fara restrictii. Dupa aceasta perioada trebuie sa aplici pentru Resident Return (#RRV) visa (subclass 155 and 157) pentru a intra in Australia ca rezident permanent, daca nu ai aplicat / obtinut cetatenia Australiana
 5. Iti permit sa aplici pentru cetatenie (#Citizenship), atunci cand vei fi eligibil
 6. Iti permit sa aplici pentru o serie de beneficii oferite de statul Australian
 7. Pretul incepe de la 3755$ (australieni) si poate urca in functie de numarul de personae cuprinse in aceasi aplicatie. Poti verifica acest tool, daca vrei sa aproximezi pretul total – visa price estimator
 8. Timpul de procesare (oficial) a dosarului se situeaza intre 6-9 luni, dar poate sa fluctueze in fucntie de complexitatea dosarului tau si de volumul de munca din momentul procesarii

Pentru a putea aplica (#PR189 sau #PR190) trebuie sa:

 1. Detii o serie de documente justificative (mare parte a lor sunt cerute si la precesul de #SkillAssessment)
 2. Sa ai un raspuns pozitiv de la #SkillAssessment
 3. Sa primesti invitatia de a aplica pentru viza (in urma procesului #SkillSelect)
 4. Sa ai minimul de puncte necesar pentru a avansa (65 puncte insa, cu cat ai mai multe cu atat mai bine)

Daca inca nu esti sigur care drum (#VisaStream) ti se potiveste, poti arunca un ochi peste aceste 2 ghiduri:

 1. #PR190: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-nominated-190#Eligibility
 2. #PR189https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/points-tested#Eligibility

Asa cum am spus, documentele folosite in procesul de #SkillAssessment si cel de #SkillSelect ar trebui sa fie suficiente pentru a avansa la urmatorul pas. Mai jos gasesti o lista completa (specifica procesului meu):

 1. Identity documents:
  • National ID card – bulletin si pasaport
  • Proof of change of name – certificate de casatorie sau orice alt document care sa ateste acest schimb (legal)
 2. Relationship documents:
  • Certificat de casatorie
  • De-facto relationship proof: relatia in care 2 persoane convetuiesc fara a fi casatorite. Desi este recomandata casatoria (pentru ca lucrurile sunt mult mai simple), pot fi aduse documente justificative pentru relatiile de tip de-facto. Regula zice ca ar trebui sa fie prezentate destule decumente care sa sustina faptul ca relatia dureaza de mai bine de 1 an (inainte de a aplica):
   • Cont bancar comun
   • Facturi care sa contina ambele nume
   • Contract de inchiriere sau ipoteca, comune
   • Documente care sa ateste faptul ca sunteti intr-o relatie reala (poze din excursii, se poate face si un act notarial prin care una sau mai multe cunostiinte comune pot sa declare pe propria raspundere faptul ca relatia este reala si nu are legatura cu aplicatia de viza)
 3. Character documents:
  • Cazier (ar trebui sa fie valabil 12 luni de la emitere, daca se stipuleaza explicit motivul)
  • Form 80
  • Form 1221
 4. Health documents:
 5. Competent English documents:
  • Rezultatul testului de limba (se accepta IELTS, TOEFL, PTE, CAMBRIDGE), minimul acceptat fiind Competent English. Sfatul meu este sa va orientati spre PTE sau IELTS (rezultatul nu trebuie sa fie mai vechi de 2 ani)
 6. Partner documents:
  • Documente de identitate – bulletin si pasaport
  • Cazier
  • Certificat de casatorie (unde este cazul)
  • Dovada nivelului de engleza – Functional English
 7. Documente justificative pentru dependenti
 8. #SkillAssessment letter (pentru ambii aplicanti, principal si partener, daca se cauta sa se obtina cele 5 #PartnerPoints)
 9. Work documents (cele prezentate la #SkillAssessment si la #SkillSelect)
 10. Study documents (cele prezentate la #SkillAssessment si la #SkillSelect)

Toate documentele trebuie prezentat in format PDF, in limba engleza, de preferat atestate notarial (nu este o cerinta clara, dar cu siguranta te scapa de un stress mai tarziu).

Daca aplicatia ta este facut de un 3rd party (agent Mara sau persoana nominate pentru a te reprezenta) trebuie completate (dupa caz):

 1. Form 956a Appointment or withdrawal of an authorised recipient
 2. Form 956 Advice by a migration agent/exempt person of providing immigration assistance
 3. Document prin care se ofera dreptul unei terte parti atributii – trebuie completat in scris si oferit in clar ce atributii are persoana respective (spre exemplu sa depuina sau sa retraga aplicatia SkillSelect in numele aplicantului principal)

Toate documentele se vor incarca in contul #SkillSelect. Cererea de viza (venita ca urmare a unei invitatii) va fi procesata (se va incepe procesul) imediat ce va fi facuta dovada platii. Toate detaliile despre cum poate fi facuta plata le puteti accesa aici. Pentru siguranta, notati si pastrati TRN (transaction reference number).

Unul din cele mai dificile parti abia acum urmeaza: asteptarea. Procesul nu este 100% transparent, astfel ca nu exista clar specificat in ce ordine vor fi procesate aplicatiile. Important este sa va continuati viata normala, sa nu va abateti de la planul initial si sa asteptati pe email urmatoarele informatii:

 1. Visa Grant Number
 2. Visa Start Date
 3. Visa Conditions (where applicable)

De indata ce se primeste instiintarea cu privire la rezultatul procesarii, puteti folosi aceasta aplicatie pentru a afla detalii suplimentare: VEVO

Pentru Skilled Independent visa (subclass 189) si Skilled Regional (provisional) visa (subclass 489) se va face odata pe luna o extragere numita “invitation round”. Acest lucru poate fi urmarit aici. Vizele cu sponsorizare statala sau regionala nu vor fi impactate de acest eveniment.

#VisaCeilings reprezinta numarul maxim de vize disponibile intr-un an fiscal. Acest lucru va dicta numarul de aplicatii #EOI selectate pentru #VisaLodgement in #SkillSelect. Anual, la data de 1 Iulie, acest plafon va fi resetat (totodata facandu-se o ajustare la nevoile din piata). Puteti vizualiza situatia curenta aici.

meme_5.jpg

O mica observatie, cu privire la procesul Skill Nominate visa subclass 190 (#PR190). Inaite de a putea merge spre #VisaLodgement trebuie obtinuta “aprobarea” de la statul ce iti va oferi acele 5 puncte (#StateNomination). Pentru detalii despre acest proces, arunca un ochi aici.