Skill Assessment

Ce este Skill Assessment?

#SkillAssessment este procesul prin care #HomeAffairs (guvernul Australian) se asigura ce cei ce aplica pentru #SkilledVisa sunt potriviti:

 • din punct de vedere al experientei professionale
 • din punct de vedere al studiilor urmate (calificarilor primite)

Acest pas este foarte important deoarece poate aduce aplicantului pana la 35 puncte (minimul necesar pentru a fi procesata aplicatia este 65, dar cu cat sunt mai multe cu atat sansele sunt mai mari).

Ce #documente sunt necesare pentru Skill Assessment?

 1. Certificat de nastere sau Passport – este necesara doar pagina in care sunt datele aplicantului
 2. Diplomele sau premiile (awards) obtinute, ce trebuie sa contina:
  1. Tipul de diploma – Bachelor, Doctorate, MBA
  2. Numele unitatii emitente
  3. Data emiterii – daca acest document nu este datata, o scrisoare de la unitatea emitenta in care sa se specific detalii cu privire la acest aspect va putea fi folosita
 3. Foaie matricula (transcripts) in care sa fie vizibil numele aplicantului, materiile urmate si notele primite
 4. Referinte de la locul de munca:
  1. Contract
  2. Job Description
  3. Scrisoare de recomandare

Toate documentele trebuie sa fie traduse (asta da nu sunt in limba Engleza) si atestate (notarial): satampila + semnatura + urmatoarea formulare “it is a true copy of the original”. Formatul acceptat este PDF.

Ca si sfat pentru cei ce au posibilitatea de a isi crea singuri #JobDescription: verificati pagina oficiala a celor de la ANZSCO – Australian and New Zealand Standard Classification of Occupations si incercati sa urmariti standardul lor pentru ceea ce ar trebui sa contina (ca si taskuri / atributii) jobul utilizat la assessment (evaluare).

Daca sunteti in IT, puteti folosi inclusiv documentatia celor de la ACS.

Cat #costa un dosar (o aplicare) pentru Skill Assessment?

 De la o autoritate la alta, pretul poate sa difere destul de mult. Important este sa verificati mereu ultimele noutati, pe pagina oficiala. O lista completa cu toate aceste autoritati (entitati) puteti accesa aici.

In ceea ce ma priveste, assessmentul meu a fost realizat de cei de la ACS si a costat $500AUD. Atentie insa deoarece exista posibilitatea ca acesta sa sufere mici modificari in functie de cum evolueaza dosarul (un CO – case officer – va fi repartizat dosarului tau si vei tine legatura cu el pe tot parcursul evaluarii).

Ce pasi trebuie urmati pentru un Skill Assessment pozitiv?

Un bun punct de plecare il pot reprezenta cele 2 liste:

 1. SOL (Skilled Occupation List) – aici ar trebui sa gasesti joburile principale, relevante in special pentru cei ce sunt interesati de #PR #SkilledIndependent #189 visa
 2. CSOL (Consolidated Skilled Occupation List) – aici ar trebui sa gasesti joburile “aditionale”, relevante in special pentru cei ce sunt interesati de #PR #SkilledNominated #190 visa

Desi SOL si CSOL sunt vechile denumiri a celor 2 liste de joburi, lumea inca face referire la ele. Incearca sa identifici jobul / pozitia pe care tu, ca si aplicant, ai experienta relevanta.

Daca esti interesat sa urmerzi #GeneralSkilledMigration visa dar nu detii sponsorizare (invitatie) Statala sau Teritoriala, va trebui sa declari un job aflat in lista Skilled Occupation List (SOL). In orice alta situatie, ca si aplicant pentru General Skilled Migration visa cu sponsorizare Statala sau Teritoriala, trebuie declarat un job aflat fie pe lista Skilled Occupation List (SOL) sau Consolidated Sponsored Occupation List (CSOL).

Cei de la #homeaffairs au grupat toate joburile disponibile (atentie, aceasta se modifica de la an la an) intr-o lista pe care ti-o recomand cu incredere pentru ca e mai usor sa identifici ceea ce te intereseaza in mod particular in acest moment.

Ca totul sa aiba mai multa logica, gasesti mai jos un mic ghid al termenilor folositi:

 • Occupation – este pozitia / jobul asa cum este definit in contractul tau de munca (atentie ca in Romania nu exista un standard cu privire la numele pozitiei. Trebuie sa verifici cu atentie ce taskuri implica fiecare ocupatie si sa o alegi pe cea relevanta tie)
 • ANZSCO code – extrem de important. Acest cod va fi folosit in toti pasii viitori, deci iti recomand sa te familiarizezi cu el si sa il tii minte pe cel care ti se potriveste. #ANZSCO va fi folosit ca un identificator pentru tipul tau de viza
 • List – in trecut, existau doar 2 liste SOL si CSOL. Intre timp insa, procesul a devenit putin mai “stufos” faptul pentru care listele au fost impartite in #STSOL, #MLTSSL si #REGIONAL. Lista combinata (vezi linkul de mai sus) e cea care pentru moment ar trebui sa o folosesti deoarece contine toate informatiile necesare pentru a progresa in procesul de viza
  • STSOL (Short-term Skilled Occupation List) – ex-CSOL
  • MLTSSL (Medium and Long-term Strategic Skills List) – ex-SOL
  • REGIONAL sau ROL (Regional Occupation List)
 • Visa subclasses (streams or type) – reprezinta “drumul” catre viza ta (munca si resedinta). Cei de la homeaffair au facut o treaba buna grupand toate tipurile de viza disponibile. Cele mai uzuale (sau de interes) sunt cele cuprinse in categoria working and skilled visas: 189, 190 si 489
 • Assessing Authority – este autoritatea (entitatea) ce va sustine intreg procesul de assessment (evaluare).

Skill Aassessment-ul este foarte bine descris (oficial) aici. Nu ezita sa citeste de cateva ori informatiile prezentate (sunt multe, stiu) si sa te familiarizezi cu procesul inainte de a pleca la a drum (chiar daca de al tau dosar se va ocupa un agent).

Skill Assessment particular celor de la ACS (din experienta proprie)

Ca sa iti vin in ajutor, eu iti voi prezenta interactiunea pe care am avut-o eu cu cei de la ACS (Australian Computer Society), pentru Skill Assessment-ul profilului meu.

Am inceput prin a identifica folosindu-ma de listele de mai sus, care ANZSCO code se potriveste cel mai bine profilului meu (experientei mele). Astfel am ajuns la #262111 Database Administrator. ACS (Australian Computer Society) sunt cei responsabili pentru Skill Asssement-ul acestui ANZSCO (de altfel pentru orice tine de IT) fapt pentru care a trebuit sa investesc ceva vreme in documentatia pusa la dispozitie. Acest booklet (ghid) este si el bine documentat, cu informatii complete despre intreg procesul. Daca te afli in aceasi categorie ca si mine, iti recomand sa treci prin acest ghid macar odata, cu atentie. Lucrurile se pot schimba de la an la an, astfel ca informatia oficiala este cea care trebuie urmata.

FOARTE IMPORTANT: de rezultatul assessmentului depinde viitorul vizei. Acest pas trebuie tratat cu atentie sporita deoarece fiecare eroare poate sa intarzie sau chiar sa blocheze progresul tau. Nu incerca sa ascunzi adevarul deoarece risti sa iti respinga dosarul urmand sa fie foarte dificila o noua aplicare (se pastreaza istoricul fapt pentru care CO ce iti va fi asignat va face referire la el).

Pentru a fi sigur ca nu ratez ceva, am colectat si pregatit toate documentele prezentate mai sus (pe alocuri exista posibilitatea sa fi exagerat putin). Cand totul a fost gata (tradus, legalizat, scanat color in format PDF) am creat un cont pe pagina celor de la ACS, am incarcat documentele conform regulamentului si m-am pus pe asteptat. Asta se intampla la data pe 11 Septembrie 2017. Conform ACS, procesul dureaza intre 8 si 10 saptamani, insa eu am primit raspunsul pe data 20 Octombrie 2017, la aprox 6 saptamani (poate si pentru ca dosarul meu a fost complet). Odata cu raspunsul pe mail a venit un PDF ce continea un reference ID si rezultatul assessmentului:

ACSAssessment_Alex.jpg

Acest rezultat mi-a oferit 30 puncte pentru Studies si Work Experience:

ACSPoints_Alex

Sper ca nu te-am bulversat cu atata informatie. Stiu ca poate este mai greu de urmarit, dar sunt sigur ca ceea ce este scris mai sus iti va putea raspunde la 90% din intrebari. Pentru orice nelamurire, nu ezita sa ma contactezi. Te astept data viitoare pentru a te ajuta cu EOI.