Resident Return Visa (RRV) – Subclasses 155 and 157

Detinatorul de PR (Permanent Residency) Visa nu isi va pierde acest statut pe durata vietii lui. Cu toate acestea, o serie de limitari exista si as vrea sa detaliez putin situatia de dupa primii 5 ani de la primirea vizei (Grant Letter).

PR 189 / 190 va oferi detinatorului libertatea de a calatori in Australia cat si in afara Australiei, fara a fi nevoie de acte suplimentare (pasaportul este suficient) in primii 5 ani (a caror contorizare incepe cu data la care a fost primit Grant Letter). Pentru a afla care este statusul vizei pe care o detii, exista un tool numit Visa Entitlement Verification Online (VEVO) cu ajutorul caruia vei avea acces la:

 • tipul de viza pe care il detii
 • data de expirare (daca exista)
 • data limita pana la care trebuie sa ajungi in Australia
 • periodata pentru care visa a fost aprobata (valabilitatea)
 • diferitele conditii care se impugn tipului de viza primit (daca exista)

Ce se intampla dupa primii 5 ani?

 1. Poti applica pentru Cetatenia Australiana, daca indeplinesti cerintele
 2. Poti ramana in Australia fara a avea nici o limitare (studii, angajare, calatorii interne)
 3. Poti aplica pentru o viza de tip Resident Return Visa (RRV) – Subclasses 155 and 157

Ce este RRV (155/157)?

Un detinator de rezidenta permanenta dar nu si de cetatenie Australiana, dupa expirarea celor 5 ani (calculati de la data primirii vizei), nu va putea intra in Australia fara a avea o viza RRV valida (sau turistica). Solutia este relative simpla: trebuie aplicat pentru acest tip de viza care ii va permite detinatorului dreptul de trai, munca si studia in Australia, cat si dreptul de a “sponsoriza” pentru rezidenta permananenta, rudele eligibile. Exista o singura diferenta intre cele 2 optioni:

 • RRV 155 (long-term), cu o validitate de pana la 3 luni din momentul primirii
 • RRV 157 (short-term), cu o validitate de pana la 5 ani din momentul primirii

In functie de situatia fiecarui aplicant, una din cele 2 variante mai sus mentionate va fi oferita:

 • daca ai trait in Australia 2 ani (730 zile) din ultimii 5 ani ca resident permanent (sau fost cetatean sau fost resident) indeplinesti cerintele pentru a te incadra la RRV 155, cu o valiabilitate de pana la 5 ani
 • daca nu ai trait in Australia 2 ani (730 zile) din ultimii 5 ani ca resident permanent (sau fost cetatean sau fost resident) dar poti dovedi ca exista beneficia in favoarea Australiei de pe urma oferirii dreptului de a reveni in Australia cu RRV, o poti primi cu o valabilitate de pana la 1 an. Acelasi lucru se aplica si in cazul in care indeplinesti conditiile finid membru intr-o familie ce detine acest tip de viza
 • daca nu indeplinesti cerintele minime dar daca ai motive reale de a te intoarce, poti primi o RRV cu o valabilitate de pana la 3 luni

Pentru a aplica, nu este obligatoriu sa te aflii pe teritoriul Australiei. Procesul poate dura intre 2 zile si 54 zile pentru RRV 155 (long-term) dar poate fi prelungit, de la caz la caz. Pretul este de $405 AUD pentru fiecare applicant. Eligibilitatea, in majoritatea cazurilor, se rezuma la a detine un document care sa ateste PR / ex-ccetatean australian / ex-PR. Mai mult detalii poti fi gasite, actualizat aici.

Recomandarea mea este simpla: incearca pe cat posibil sa obtii cetatenia cat mai rapid deoarece te va scapa de o destul batai de cap. Procesul in sine nu este complicat insa nu am ajuns inca acolo. Voi pastra acest subiect pentru momentul in care voi putea povesti din experienta mea.

Screenshot_1