Research

Pregatirea documentelor

Toate documentele necesare procesului de viza vor fi prezentate in limba Engleza. Ceea ce nu este redactat in limba Engleza va trebui tradus si atestat notarial. In cele mai multe situatii, o copie color a documentului tradus si atestat va fi suficienta pentru statul Australian.

Atentie ca majoritatea notarilor nu vor atesta documentele sub semnatura privata (CV, Scrisoare de recomandare, etc), primite direct in limba Engleza. Acestea vor fi traduse in limba Romana de catre traducatorul autorizat al cabinetului, re-traduse in limba Engleza si apoi atestate notarial (fiecare pas in parte fiind taxat). Recomandarea mea este sa mergeti cu documentul in limba Romana si sa urmati recomandarile primite de la notar (sunt sanse ca de la un cabinet la altul, lucrurile sa fie putin diferite).

Pentru fiecare tip de viza, exista sanse sa gasiti variatii fapt pentru care este important sa urmaresti mereu ultimele comunicari primite de la departamentul “Immigration and citizenship”. O lista cu toate optinile poate fi accesta aici. Eu voi prezenta strict cazul meu (Skilled Nominated visa, subclass 190)

 • documente care sa sustina nivelul studiilor:
  1. diplome de studii (bachelor’s degree – licenta, master’s degree – dizertatie sau doctor’s degree – doctorat, desi din ce am inteles eu, diploma de master nu aduce plus-valoare iar un MBA este o alta poveste)
  2. suplimentul(ele) la diploma – transcripts (acestea vor continue toate materiile pe care le-ati studiat si de cele mai multe sunt primate la sfarsitul perioadei de studio – intrebati la secretariatul universitatii / facultatii)
 • documente care sa sustina nivelul experientei in campul muncii:
  1. descrierea jobului – job description – in care sa prezentati cat mai pe larg activitatea pe care ati intreprins-o pe pe toata perioada contractului.
  2. scrisoare(i) de recomandare – reference letter – de persoanele in subordine carora ati activat
  3. fluturasi de salariu sau fisele fiscal prin care se confirma faptul ca ati fost angajat la compania respective si ati incasat salariu (platindu-se taxe la stat dovediti ca ati lucrat legal)
  4. (in unele cazuri) organigrama
 • documente personale
  1. pasaport
  2. certificate nastere
  3. certificate casatorie (dovada pentru schimbarea numelui)
  4. cazier – police clearance
  5. bulletin – national ID card
  6. rezultatul testului de limba Englega (IELTS, Cambridge, Toefl, PTE)
  7. (posibil) document bancar prin care sa face dovada unui cont cu o suma suficienta pentru a va intretine
  8. (posibil) document prin care sa dovediti ca ati achizitionat bilet de avion
  9. (posibil) documente prin care sa dovediti ca relatia este serioasa (declarative notariala, poze din concedii, conturi de economii sau bunuri comune, etc)
  10. poze tip pasaport
  11. Formular 80
  12. Formular 1221
  13. CV / Resumee
  14. Examen medical

Desi lista este lunga, nu este obligatoriu ca toate acestea sa va fie cerute obligatoriu. Verificati informatiile actualizate de la entitatile relevante voua (tipul de viza, entitatea care va sustine assessmentul personal si profesional, statul Australian in care veti ajunge, etc)

Verifica eligibilitatea dosarului tau

Dupa ce ai trecut prin lista de documente si consideri ca poti obtine tot ce este necesar, inainte de a lua decizia de a aplica pentru o viza de munca in Australia, trebuie sa parcurgi aceasta pagina. Ai nevoie de minim 65 puncte, desi realistic vorbind, de la 75 puncte in sus lucrurile se vor misca in favoarea ta: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/tools/points-calculator

pointscalculator_alex

Cateva lucruri de mentionat:

 • Punctajul maxim pentru varsta se obtine intre 25-32 ani. Eu recomand sa iei in considerare acest process in jurul varstei de 30 ani
 • Pentru Employment se ia in considerare numarul total de ani lucrati (legal) relevanti jobului folosit (ANZSCO Code) (viza va fi oferita pentru un job anume, declarat). Acest lucru va fi stabilit de entitatea care va face assessmentul
 • Testul de limba (IELTS vs PTE ar fi cele mai accesibile) nu va fi o problema daca vei face ceva pregatire specifica inainte (se cauta sa urmaresti un format, nu neaparat sa stii limba engleza de zi cu zi). Tinta este sa depasesti 7.5 pentru a te incadra la Proficient (ideal si nu imposibil, ar fi peste nota peste 8. Atentie, este BAND SOCRE nu medie)
 • Pentru puncte suplimentare se poate merge pe:
  • Partener (acesta trebuie sa indeplineasca un minim de limba engleza si sa urmeze un assessment)
  • State Sponsorship (valabil pentru cei merg pe viza 190, cu sponsorizare statala. Asta inseamna ca unul din cele 6 state Australiene trebuie sa aiba jobul pe care tu il declare ca relevant in Shortage List)
  • Daca limba Engleza nu reprezinta o problema, iti recomand sa mergi pe atestare NAATI (traducator autorizat din limba Romana in limba Engleza)

Inainte de a merge mai departe, ce iti pot recomanda la acest moment este sa nu fi berbec indiferent de alegerea pe care o vei lua, gandeste-te bine daca este pentru tine. Pune in balanta Pro vs Contra, nu ignora impactul pe care il poate avea asupra ta si asupra celor apropiati tie (familie, preieteni) dar in acelasi timp gandeste-te si la ce te face pe tine fericit. Va fi dificil, stiu asta.

Lucreaza la mindset. Daca Romania nu te mai satisfice (doar tu stii de ce), foarte bine. Pregateste-te psihologic pentru o perioada dificila. Desi nu pot sa iti garantez ca va fi la fel, pot sa iti spun cum m-am pregatit eu:

 • am schimbat parolele de peste tot (cele uzuale, nu cele cu impact la securitatea datelor) astfel incat la fiecare login, sa ma gandesc la Australia
 • am schimbat pozele de profil sau wallpaper cu unele relevante Australiei (conturi online, telefon, calculator, etc)
 • m-am abonat la tot ce inseamana stire sau forma de informatie (virtuala) legata de Australa. Am vrut sa fiu pregatit pentru “noua locatie”
 • am intrat in contact (si am incercat sa creez o legatura) cu persoane care au facut deja pasul acesta. Probabil am fost extraordinar de obositor cu toate intrebarile pe care le-am pus, dar le multumesc pentru tot ajutorul oferit

In momentul in care ajungi sa gandesti totul ca o comparatie – asta e diferit fata de ce fac eu acum, in Romania – inseamna ca te afli pe drumul cel bun. Daca, fara sa te chinui, incepi sa remarci mici indicii cu privire la destinatia aleasa (o stire, un nume, un “fun fact”) ar trebui sa te bucuri deoarece mintea ta este din ce in ce mai pregatita. Ai sa simti, in timp, cum se instaleaza schimbarea … trebuie doar sa fi atent la tot ceea ce faci.

Ca sa te ajuta pe viitor, incearca sa iti faci o lista cu cheltuielile lunare din Romania (pe cat posibil, raportate la 1 an intreg) pe care sa o imparti in “cheltuieli obligatorii” si “cheltuieli temporare sau neprevazute“. Cu ajutorul unor site-uri precum numbeo.com sau expatistan.com (ca sa enumar cateva) iti poti crea un “schelet” al posibilului budget necesar in Australia. Avand acces la forumuri ce abordeaza topicul Australia (softpedia.ro, pomsinoz.com, expatforum.com, emigrare.info, emigrareaustralia.info) poti obtine informatii direct de la persoanele care au ajuns acolo unde tintesti si tu.

Pune totul pe “foaia virtuala”, creaza-ti un buget pentru procesul de viza si inarmeaza-te cu rabdare. Trebuie sa iei in calcul tot ce tine de viza, ca si cheltuiala, de la prima vizita la notar pana la ziua incare vei calatori sa iti activezi viza. Vor fi si cheltuieli neprevazute, dar sa speram ca acestea nu iti vor afecta prea mult calculul initial. Am incercat sa descriu cat de cat acest proces in “Bugetul si Planificarea“, dar voi relua si voi incerca sa detaliez pentru fiecare pas etapa in parte, in postarile viitoare.

Te astept si maine sa intram mai in detaliu in procesul numit Skill Assessment.

meme_1.png