Cat e dom`le halatul?

Cat de scumpa este Australia, cu privire la cosul de cumparaturi. Mi se pare atat de grea aceasta intrebare deoarece nu exista un raspuns care sa multumeasca pe toata lumea. Suntem diferiti cu totii, avem obiceiuri diferite, restrictii la alimente, mofturi pofte. Ceea ce pe mine ma va multumi, pentru altul sigur nu va fi de ajuns si cu singuranta altul va avea prea mult. Balanta si echilibrul tine de fiecare individ si se raporteaza la nivelul lui si al familiei lui.

Ca sa existe un punct de plecare, pot sa las mai jos o lista cu magazinele pe care le frecventez cel mai des:

  1. Market (mai mult super decat hyper; aici nu se potriveste):
    • Woolworths – gasesti cam tot ce vrei aici. Preturile OK, marfa destula, oferte de tip 20% – 50% bune de urmarit.
    • Coles – nu e mare diferenta fara de Woolworths. Personal cred ca au legume, fructe si carne mai proaspete.
    • ALDI – echivalentul LIDL din Romania
    • 7eleven – mici si multe. La nevoie te ajuta sa iesi din “impas” dar sunt si usor mai scumpe
    • IGA – mici / medii si destul de multe. La fel ca 7eleven, un fel de magazine de coltul blocului
  2. “pentru casa” (de la mobile pana la electrocasnice):
    • BigW – din lantul Woolworths, preturi OK, calitate cat de cat (depinde de produs), marca proprie slabuta
    • Kmart – similar cu BigW, mai multe locatii, preturi usor mai mici, marca proprie ceva mai rezistenta
  3. Electrocasnice, Electronice, Mobila, Apartura, etc. Din categoria eMag:
  4. Shopping mall (nu ca in Romania, dar iti faci bine treaba) :
  5. Personal care (de la medicamente la igiena, de la nutritive la cosmetice). Din categoria Farmacia Tei:

Legat de obiceiurile mele, lista e sfanta. Nu mergi ne-mancat / ne-baut la cumparaturi. Cu cat mai rar cu atat mai bine. Mancare si bautura – undeva la de 2 ori pe saptamana, maxim 125$ / cos de cumparaturi. Tot ce poate fi cumparat bulk, va fi luat bulk (ma refer aici la cantitate mare pentru produse de curatenie, igiena, ne-perisabile). Urmaritul de oferte (pana la 50%) da bine la buzunar. Cardurile de fidelitate care genereaza puncte (respective $ pe care sa ii folosesti tot la ei sau la parteneri) sunt peste tot.

Nu toata lumea este ca mine, dar in weekend imi place sa merg la piata. Farmers Market (cand apuc) daca nu Queen Victoria sau South Melbourne market. De aici iei la preturi bune carne si peste, legume si fructe, zarzavaturi.

Acum, daca vrei sa iti faci un budget, majoritatea magazinelor de mai sus au si lista cu produse. In functie de ceea ce iti place (ce cumperi de obicei din Romania cand mergi la Auchan sau Billa sau mai stiu eu unde te duci tu) pune pe foie si trage linie la sfarsit. Dupa mine, cumparaturile de baza (si aici nu fac rabat la calitate) sunt accesibile. $ are putere de cumparare mai mare decat RON (ma refer local, nu fac nici o conversie).

meme_6

Se promoveaza mult comanda online (de la supermarket pana la Uber Eats). Daca esti comod si confortabil cu treaba asta, iti poti face o lista de cumparaturi si poti sa iti setezi zilnic sa primesti acasa sau sa mergi sa ridici produsele din zona dedicate livrarii.

Sa povestesc putin si despre cheltuielile obligatorii, de la chirie la utilitati (evident, raportat la mine).
In Romania obisnuiam sa tin un XLS cu tot ce cumparam de la un salariu la altul. O fi o treaba migaloasa, dar pe mine m-a ajutat sa-mi fac un buget si sa pot anticipa perioadele mai dificile. Am ajuns in Melbourne si mi-am continuat obiceiul (poate doar ca sa imi demonstrez ca tot research-ul de acasa, bugetul si calculele au fost corecte). Evident ca sunt site-uri de unde te poti inspira, dar nu as lua drept 100% corect, ceea cegasesti pe acolo.

  1. Numbeo
  2. Expatistan
  3. BudgetDirect

Ca sa nu o lungesc prea mult:

1. CHIRIA: 2086$ (am ales o zona relativ centrala, la 12-15 minute de plaja, respectiv la 15-17 minute de zona centrala CBD)
Nu pot spune nici ca este scump, nici ca este ieftin .. fiecare decide pentru el si familia lui.
Inclus in acesti bani avem “cazarea”, acces la piscina, acces la sala, receptie, securitate. Complexul are sub 3 ani vechime, noi suntem primii locatari din apartament.
E usor diferit fata de Romania. Apartamentul are numele de 1+1 +0 (Dormitor + Baie + Parcare) desi in realitate este un apartament cu 1 camera, cu bucatarie si living open space. Electrocasnicele sunt toate noi (LG, Miele, ceva branduri locale), apartamentul fiind dotat cu frigider, plita, hota, cuptor, masina de spalat vase, masina de spalat rufe, uscator, AC). Nu exista centrala termica, nu exista calorifere. Incalzirea se face de la AC sau suplimentar de la calorifer electric (pe care il achizitionezi tu). Pentru cei mai frigurosi, cred ca asta poate fi singurul dezavantaj de pana acum.
Ca dimensiune cred ca se invarte undeva la 55-60mp + balcon. Nu e mare, dar este gandit foarte bine (sunt mai multe spatii de depozitare decat in Romanaia, unde stateam in 3 camere. Atentie, apartamentul din Romania a fost luat nou, iar majoritatea mobilei + spatiului de depozitare au fost gandite cat mai eficient. Dar nu, nu sunt arhitect si asta face diferenta).
Exista tramvai la scara (la propriu, ies din complex, strabat gradina interioara si ajung in statie de tramvai. Undeva la 5-6 tramvaie diferite unesc CBD (zona central-business) de St Kilda (plaja). Eu ma aflu aproximativ la mijloc.
Multa lume alege sa stea la casa, usor mai departe de oras (suburbie la 30-60 minute departare cu trenul). Au acces la natura mai multa (care evident ca vine si cu “surprize”), spatiu mai mare, liniste si preturi ceva mai mici.
Chiria se plateste lunar prin transfer bancar (BPay se cheama sistemul lor si pare foarte bine pus la punct) sau DirectDebit. Nu ma simt inca 100% comfortabil cu ultima optiune.

Contractul este pe minim 1 an, in anunturi pretul fiind la saptamana. Ca sa fie mai usor de inteles: pretul de lista pentru apartamentul nostru a fost 480$/saptamana iar lunar noi platim 2086$ (480/7*12/365). Poate sa para ciudat la prima vedere, dar are logica dupa ce te obisnuiesti.

2. GAZ: 0 (nu avem gaz, totul este electric)

3. ENERGIA: 70-75$ (media pe cele 4 luni de pana acum ar fi 107+69+73)
Nu este responsabilitatea ta sa declari indexul, totul se face wireless si exista un angajat care se ocupa de asta.
Fiind foarte multe companii dintre care sa alegi, totul depinde de ceea ce iti doresti (sau de zona in care stai). Ce mi se pare interesant este ca exista bonificatii ce pot ajunge pana la 45% reducere din pretul energiei consumate lunar, daca platesti la timp, prin DirectDebit. Pentru cei ce sunt curiosi, exista motoare de comparatie online, la majoritatea serviciilor.
Ca sa intelegeti factura mea (pretul de pe factura mea), formula de calcul este (cosnum)kWh * 0.2425$/kWh + (numarul de zile)*1.1756$/zi unde:
Standard agreed rate = 0.2425 $/kWh (la acesta se pot aplica reducerile de pana la 45%, in functie de clauzele contractuale)
Daily rate = 1.1756 $/day
Plata se face prin transfer bancar (BPay) sau DirectDebit sau o sumedenie de alta optiuni (doar sa platesti)
GST = 10% (preturile sunt fara GST / TVA)

4. APA RECE: 26$ (se plateste la aprox. 90 zile si pana acum a venit doar 1 factura)
Nu este responsabilitatea ta sa declari indexul, totul se face wireless si exista un angajat care se ocupa de asta.
Fiind foarte multe companii dintre care sa alegi, totul depinde de ceea ce iti doresti (sau de zona in care stai). Ce mi se pare interesant este ca exista bonificatii ce pot ajunge pana la 45% reducere din pretul energiei consumate lunar, daca platesti la timp, prin DirectDebit. Pentru cei ce sunt curiosi, exista motoare de comparatie online, pentru majoritatea serviciilor.
Ca intelegeti factura mea (pretul de pe factura mea), formula de calcul este (consum)*2.4441$/m3 + (canalizare)*0.958$/m3
Daily rate = 2.4441$ / m3 (kilolitru)
Canalizare = 85% * consum
Ca ordin de marime, consumam undeva la 3 m3 / luna (sau 90m3 la 3 luni).
GST = 10% (preturile sunt fara GST / TVA)

4. APA CALDA: 14-16$ (se plateste la lunar)
Nu este responsabilitatea ta sa declari indexul, totul se face wireless si exista un angajat care se ocupa de asta.
Fiind foarte multe companii dintre care sa alegi, totul depinde de ceea ce iti doresti (sau de zona in care stai). Ce mi se pare interesant este ca exista bonificatii ce pot ajunge pana la 45% reducere din pretul energiei consumate lunar, daca platesti la timp, prin DirectDebit. Pentru cei ce sunt curiosi, exista motoare de comparatie online, pentru majoritatea serviciilor.
Ca intelegeti factura mea (pretul de pe factura mea), formula de calcul este (consum)*14.42$/m3
Daily rate = 14.42 $ / m3 (kilolitru)

Ca ordin de marime, consumam undeva la 1 m3 / luna
GST = 10% (preturile sunt fara GST / TVA)

5. MOBIL + INTERNET (fix): 110-115$ (se plateste lunar)
In pretul de mai sus este inclus un internet fix (parte din reteaua NBN) + 2 abonamente mobil.
NBN = 60$ (viteza medie de 40Mbs cu trafic nelimitat)
Sim 1= 15$ (3Gb la viteze 4G – dupa consumare se intra in cei 30Gb de pe sim 2, minute si sms in Australia nelimitat)
Sim 2 = 32$ (30Gb la viteze 4G, minute si sms in Australia nelimitat, 60 minute in Romania)
Este un pachet tip Bundle si are preturi negociate (reducere 50% la 1sim, reducere la NBN 10$, ceva canale sport incluse in abonament, Spotify)
Plata se face prin transfer bancar (BPay) sau DirectDebit – se percepe o taxa de 2$ daca nu accepti DirectDebit (ceea ce mi se pare stupid)

6. Transportul in comun (cardul PTV): 298$ (Se plateste la 28 zile, adica 4 saptamani)
Exista un sistem pe care inca nu sunt convins ca l-am inteles (pe deplin) astfel ca am optat pentru un abonament lunar (28 zile) pentru care platesc 149$ (inmultit cu 2 pentru ca sunt 2 abonamente). Acesta acopera zona 1+2 (mai mult decat suficient (sau mai mult decat mi-as dori sa merg cu transportul in comun). Pentru deplasari mai mari, se incarca acel card si se face plata la “controlor”

Ca sa trag o linie, lunar obligatoriu “factura totala” este de aproximativ: 3400$. Acestea este consumul pentru 2 persoane (eu am anticipat, inainte de plecare, 3500$. As zice ca am fost aproape).
Salariile se platesc (in general) la 2 saptamani. Noi acoperim, din venituri, cheltuiala de mai sus + diferite alte cheltuieli (iesire in oras, inchiriat masina in weekend, diferite atractii, etc) + cheltuieli in Romania + economii.

meme_7.jpg

Optiuni sunt, multe chiar .. tu trebuie sa fi cumpatat si echilibrat.