Cardul Medicare / Medicare Card


Medicare este produsul prin care Australia se ingrijeste de rezidentii sai. Odata cu viza de rezidenta, fiecare locuitor al Australaiei este inrolat automat in sistemul Medicare ce asigura accesul la servicii medicale decontate partial sau integral, dupa caz. Acesta este finantat de catre publicul platitor de taxe, in cuantum a 2% aplicat la venitul brut anual. Numele dat acestei taxe este Medicare Levy si este retinuta la sfarsit de an fiscal, odata cu inregistrarea formularului Tax Return, formular prin care guvernul Australian, reprezentat de ATO (Australian Taxation Office), se asigura ca toate taxele / deducerile personale sunt inregistrate. Mai mult detalii despre Medicare Levy si despre situatiile in care acesta nu trebuie platit, puteti gasi aici.

Desi serviciul devine activ odata cu primirea vizei de resedinta, este totusi nevoie de un drum la un centru Medicare (de multe ori acesta este in aceasi cladire cu Centerlink) pentru a primi cardul fizic. Cel mai apropiat centru de locul in care te aflii, il poti gasi accesand acest link. Medicare Levy Surcharge (MLS) este o taxa suplimentara ce se plateste atunci cand nu ai asigurare medicala privata (minim $750 / individ, $1500 / familie) iar venitul tau anual depaseste un anumit prag. MLS este in cuantum de 1% – 1.25% – 1.5%, aplicat la venitul brut anual, in momentul completarii formularului Tax Return. Baza de calcul pentru aplicarea MLS este $90000 / an (individual) sau $180000 / an (familie) – atentie, daca venitul anual pe familie depaseste $180000, dar venitul individual al unui membru este mai mic de $22398, acel membru nu va plati MLS.

Daca ai 2+ copii in intretinere limta venitului pe familie va creste cu $1500 pentru fiecare copil

Medicare Benefits Schedule (MBS) poate fi interpretat drept o lista de preturi pentru toate beneficiile incluse in produsul numit “Medicare”, controlata de Guvernul Australian. Medicare Rebate este reducerea pe care guvernul Australian a stabilit-o pentru a fi aplicata la pretul serviciilor medicale oferite (Medical Schedule Fee), dupa cum urmeaza:

 • 100% reducere la pretul consultatiilor oferite de un medic generalist (GP – General Practitioner)
 •  85% reducere la serviciile medicale oferite in afara spitalului de catre un cadru medical (MD – Medical Doctor / Practitioner)
 • 75% reducere la serviciile medicale oferite din cadul spitalui ca pacient

Este important de mentionat faptul ca MDS nu reflecta in totalitate pretul final al serviciilor medicale deoarece cabinetele medicale au libertatea de a-si stabili propriile preturi (marja de profit). Acest lucru poarta numele de Medical Gap (MG) si reprezinta suma pe care un pacient trebuie sa o plateasca din propriul buzunar (termen ce poarta denumirea de Out-of-pocket) pentru un serviciu / produs / tratament. In cazul in care nu exista diferenta intre pretul din lista MBS si pretul cerut de cabinetul / doctorul contractat, se foloseste titlul de bulk billed pentru doctorul / cabinetul respectiv. Mai multe detalii despre bulk billing aici.

Medicare nu include costurile aferente transportului cu ambulanta la unitatea medicala, interventiile stomatologice, ochelari / lentile de vedere, aparatura auditiva sau interventii medicale estetice. O lista si o descriere completa aici. Despre costurile aferente serviciului de ambulanta, mai multe detalii aici. Pe scurt, acestea nu sunt incluse in Medicare, dar pot fi contractate fie in asigurarea medicala privata incheiata la unul din asiguratorii parteneri, fie (in functie de statul in care te afli) printr-un abonament platit direct la serviciul de ambulanta. Spre exemplu, Victoria State Ambulance va costa $48.35 / an (individual) sau $96.70 / an (familie).

Despre asigurarea medicala privata sunt multe discutii in contradictoriu, insa realitatea spune ca in cele mai multe situatii, poti economisii o parte din banii platiti prin sistemul de taxare a venitului anual realizat, investind intr-o polita aleasa corect. Guvernul Australian a creat un sistem de taxare menit sa “incurajeze” populatia sa migreze spre sistemul medical privat – acest fapt insa nu va anula serviciile oferite de Medicare. Fiecare individ poate alege sa foloseasca atat beneficiile Medicare cat si planul inclus in asigurarea privata. Ceea ce este important de stiut despre asigurarea privata este ca aceasta are 2 componente:

 1. Spital – doctori, tratamente aplicate in spital, internare, operatii
 2. Generala (cunoscuta si sub numele de extra) – tratamente auxiliare precum stomatologie, optical, auditiv, fizio, masaj, etc

Atentie, chiar si cu o asigurare extra-premium, anumite proceduri vor suporta acel “medical-gap” si vor veni cu un waiting time (pentru anumite proceduri, trebuie sa astepti, chiar si cu asigurare privata, pentru a putea beneficia de gratuitate, partiala sau totala). Personal am gasit a fi destul de bine documentat si explicat tot ce tine de asigurarea privata de sanitate la iSelect sau la Canstar, ca sa enumar doar 2 resurse.

Cand credeati ca totul e clar (serios, atat de bine am explicat?) mai apare un indice de luat in calcul: Lifetime Health Cover (LHC). Acest “instrument” va incarca taxarea serviciilor medicale incluse in componenta “Spital” in functie de varsta la care te hotarasti sa accesezi o asigurare de sanatate privata. Guvernul Australian incearca astfel sa “incurajeze” (din nou, daca nu erai incurajat destul) sa accesezi serviciile medicale private cat mai repede si sa le pastrezi pe o perioada cat mai lunga. Data limita pana la care poti contracta o asigurare privata de sanatate fara a plati extra LHC este 1 Iulie ce urmeaza dupa a 31 zi de nastere sau, daca esti migrant cu varsta mai mare de 31 ani, in maxim 12 luni calculate din momentul inrolarii in sistemul Medicare. Daca se depaseste acest termen limita, se va aplicat un procent extra de 2% pentru serviciile si produsele incluse in componenta “Spital” pentru fiecare an implinit dupa varsta de 31 ani (spre exemplu, daca te hotarasti sa inchiei o asigurare la varsta de 40 ani, preturile vor fi mai mari cu 9*2% adica 18%). Dupa 10 ani continui de plata a unei asigurari medicale private, LHC va fi anulat, pretul asigurarii micsorandu-se.

Hai ca mai am inca una si gata, ati scapat de mine si de mania mea de a intelege fiecare sistem: Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS). Acest subiect se refera la medicamentele cumparate din farmacii, doar pe baza de prescriptie de la doctor (GP sau specialist). Avand access la Medicare, poti reduce pretul medicamentelor (vezi aici lista completa) imediat ce ai depasit un prag minim ($1550.70 cheltuiti pe prescriptii la recomandarea unui doctor). Calculul este simplu – pana la acel prag, fiecare medicament generic (nu brand-name) costa $40.3 / bucata deci ai “loc” de 39 bucati. Dupa ce ai depasit pragul, pretul per medicament scade la $6.5 / bucata daca aplici pentru PBS Safety Net Card. Detinatorii de asigurare medicala privata vor fi ajutati cu diferenta dintre pretul medicamentului generic stabilit de Guvernul Australian si pretul medicamentului brand-name, in limita maxima stabilita de asigurator.

De dragul comparatiei, sa presupunem ca venitul pe familie (36 ani, fiecare membru) este de $200000 / an.

Ce se plateste pentru medicina, daca nu este incheiata o asigurare privata: minim $6097 / maxim $7820 / an (cu o singura interventie de la salvare)

 1. 2% Medicare Levy = $4000 / an / familie
 2. 1% Medicare Levy Surcharge = $2000 / an / familie
 3. Serviciul de ambulanta, $96.70 / an (familie) daca este incheiat abonament anual, respectiv $1234 / solicitare in oras sau $1820 solicitare in afara orasului (regional / rural)

Sa spunem ca am ales lite flexi bronze plus oferit de ahm.

Ce se plateste pentru medicina, daca nu este incheiata o asigurare privata: minim $7046 / maxim $7351 / an (cu oricate interventii de la salvare ar fi nevoie)

 1. 2% Medicare Levy = $4000 / an / familie
 2. Medical Levy Surcharge = $0
 3. Lifetime Health Cover (36-31) * 2% adica 10% * $253.8 / luna / familie * 12 luni = $3351 / an / familie | No Lifetime Health Cover $253.8 / luna / familie * 12 luni = $3046 / an / familie Serviciul de ambulanta, $0
 4. Serviciul de ambulanta, $0

Daca merita sau nu, te voi lasa pe tine sa analizezi. Un lucru e cert, mai bine nu te imbolnavesti.


Please be patience, English translation is in progress …

2 thoughts on “Cardul Medicare / Medicare Card

 1. Destul de piperat as spune… In Canada (provincia Ontario) se plateste maximul de CAD$ 900/an pe persoanain functie de salariu si nu mai platesti nimic la doctor (general sau specialist) sau la spital. Medicamentele, dentistul, ochelarii (consultul si cam $200 de ochelari) pot fii acoperite prin asigurarea de la serviciu care e platita intre 50% sau 100% de angajator. De la 65 de ani la medicamente dupa ce ai cheltuit $100 pe medicamente sunt gratis.

  Like

  1. Sunt asemănătoare dar diferite cele 2 tari. Canada, dacă nu mă înșel, e pe locul 1 la sănătate (asigurați preturi, servicii). Voi revizui puțin postarea, pe măsură ce crește experiența mea cu sistemul australian.
   Foarte putini angajatori oferă “asigurare de viață/sănătate” in Australia, la pachetul de beneficii.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.