Bugetul și Planificarea

“Nu stiu ce crezi tu, poate nu este ca mine, dar cu banii-n buzunar te simti mult mai bine!

Cam așa suna o melodie din vremurile bune. Nu mă aștept să-mi confirmi gusturile bune la muzică, stai liniștit(ăla).

În momentul în care ne-am hotărât să alegem “drumul cangurului” era destul de clar că trebuie avut un buget pentru asta. Cum internetul îți este cel mai bun prieten (are răspuns la toate întrebările tale, este mereu acolo, îți spune ce vrei sa auzi) am început să pun pe foaie cifrele. Nu o să te mint, lucrurile nu arătau tocmai bine: $3000-$5000 ar fi fost necesar pentru o lună de trăit acceptabil, in Melbourne. “Zvonistica online” îți recomanda să ai intre 3 și 12 luni de economii fără un venit stabil, pentru a fi sigur că nu se instalează stresul, frica, regretul. Matematica zice că fără minim $9000 ești un “emigrant inconștient”.
Pentru unii poate a fost mai ușor să își atingă bugetul având bunuri pe care le-au convertit în lichidități: casă, mașină, etc. Pentru noi, singura varianta era să economisim. Realist, am considerat că €10000 – €12000 ($19000) va fi realizabil într-un an. Asta se întâmplă prin 2016.

Încerc să detaliez puțin lista de cheltuieli, anticipate:

  • Chirie: $2300-2500 lunar
  • Utilități: $300-500 lunar
  • Cosul de cumparaturi: $400-600 luna
  • Transport: $250-300 lunar
  • Creditele din Romania: $600-700 luna
  • Cheltuieli neprevăzute: $500-700 luna

Simplu nu? Well, nu a fost chiar “floare la ureche” insa cu puțin noroc și planificare lucrurile păreau să meargă în direcția bună.
La ceputul lui August 2016, cu toate actele pregătite, am început procesul pentru Skilled Visa – Permanent Residency, anticipând 2 ani de așteptat pentru procesare. Se pare că am fost norocoși (eu cred însă că am fost bine pregătiți) și la sfârșitul lui 2017 (Octombrie 23) a venit vestea buna: am primit viza. Bugetul minim necesar încă ne fiind atins, am hotărât să mai așteptăm.

Până aici totul pare calculat și simplu, nu? Nu tocmai. In realitate, din economii am platit 2 drumuri in Australia și 1 drum în Thailanda. Pe scurt, ce s-a adunat într-un an, s-a cam cheltuit pe aceste “ieșiri”. Nu mă înțelege greșit, nu mă plâng. Fiecare vacanță a fost necesară și asumată:

  • Thailanda = luna de miere
  • primul drum în Australia = vizita de recunoaștere (Martie-Aprilie 2017)
  • al 2 lea drum în Australia = job search și social networking (Februarie-Martie 2018)

Ziua “Z” părea că trebuie mutată pentru anul 2019, Martie. Vei observa că lunile Februarie-Aprilie sunt menționate mai des. Nu e nici o întâmplare, pare-se că asta e perioada cea mai bună pentru cei ce caută joburi. Ne-am împăcat cu gândul, însă lucrurile aveau să se schimbe radical în Septembrie – Octombrie 2018 când, după o serie de interviuri pe Skype, am acceptat o ofertă primită. Pe scurt, pe 29.10.2019 era prima zi de muncă si boom, s-a dus pe … apă toată planificarea noastră.
Vestea buna era că aveam asigurat un job și cheltuielile aveau să fie acoperite. Ulterior, după ceva vreme petrecută in Melbourne, aveam să aflăm că 2 persoane se pot descurca ok cu $3500, poate și mai puțin dacă sunt chibzuite. Toate astea însă într-o postare viitoare pentru că bronzul nu se prinde stând pe canapea (funny story about this) 😉